Hoppa till innehåll

Stand up Stockholm

Var kan man se ståupp i Stockholm?

Vill du se en stand up show? Om du bor, eller har möjlighet att ta dig till huvudstaden är alternativen många. Här delar vi med oss av tips både om anrika klubbar och nya ståuppställen för dig som vill se stand up Stockholm. Den svenska ståuppkomiken är influerad av den amerikanska stand up-scenen. Komeditypen skiljer sig från annan humor i och med att den inte bygger på någon dramaturgi. En ståuppkomiker behöver heller inte följa ett specifikt manus. Under de senaste åren har scenen i Stockholm blommat ut rejält.

Om du vill se en känd komiker som Özz Nujen behöver du oftast boka en biljett till en föreställning på någon av de större scenerna. Det finns även klubbar för rookies där inträdet är gratis.

Stand up Stockholm
Stand up Stockholm

Stockholms äldsta ståuppklubb

Den äldsta scenen för stand up Stockholm är Norra Brunn. Klubben grundades 1989 när Stand Up Comedy Klubben, eller SUCK, flyttades dit. Genom åren har en mängd artister, som Johan Glans, stått på Norra Brunns scen.

Under 1990-talet spelades TV-programmet Släng dig i brunnen in på Norra Brunn. De största svenska ståuppkomikerna står varje vecka på klubbens scen. Det är möjligt att äta innan showen och baren är öppen under hela kvällen. För den som regelbundet vill se ståupp är det möjligt att köpa säsongskort.

Gratis klubbar för stand up Stockholm

Även om Norra Brunn är ett säker kort för stand up Stockholm så kan det vara en uppfriskande uplevelse att se nya okända komiker. Ett perfekt sådant ställe är Snotty Seaside vid Hornstull. Det är en klubb med gratis inträde varje måndag där kvällens lineup alltid är hemlig.

Power Comedy Club ligger på Folkungagatan, och även här är inträdet gratis. Etablerade komiker testar nytt material och nya ståuppare prövar sina vingar. Även den populära restaurangen Barbros bjuder på gratis stand up. Bus med Barbros heter kvällarna som håller till i restaurangens källare. Big Ben Standup på baren Big Ben startades bland annat av Petra Mede, varannan onsdag är inträdet gratis.

Stand up Stockholm

Ståupp på hotell

Om du vill kombinera en Stand up show med en hotellövernattning kan en ståuppklubb på ett hotell kanske vara något? I Stockholm finns det kända klubbar som huserar på hotel. RAW Comendy Club med Mårten Andersson hör till Sveriges mest väklkända klubbar. Man håller till på Hilton vid Slussen. Ett annat alternativ är Mafia Comedy som huserar på hotell Scandic Malmen.

Söker du en klubb för Stand up Stockholm att ta med utländska gäster till? Det finns en helengelsk klubb i Stockholm. The Laugh House Stockholm som håller till på Bacchi’s Pub och Restaurant i Gamla stan och där är framträdandena till 100 % på engelska. En annan klubb som ofta har engelsspråkiga komiker, som Al Pitcher, är Comedy Central Live. Klubben är verksam på Brunnsgatan 6 på Stureplan.